Spara energi med Aerecos fuktstyrda frånluftsdon!  1. Hem
  2. Aereco
  3. Nyheter
  4. Spara energi med Aerecos fuktstyrda frånluftsdon!
Nyheter -
2022/12/04

Spara energi med Aerecos fuktstyrda frånluftsdon!

Även om våra don är konstruerade för att skapa bästa möjliga inomhusluftkvalitet så finns även förutsättningar för en god besparingspotential vid nyttjande av dessa.

Varför ska du ventilera onödigt mycket när bostaden är tom eller endast enstaka personer är hemma?

Många äldre små lägenheter med mekaniska frånluftssystem har många gånger för höga flöden då man historiskt ofta har sagt 15 l/s för ett bad och 10 l/s för kök (grundflöde). Om vi tar en studentlägenhet som exempel (ca 20 kvm) så säger dagens lagstiftning 0,35 l/s/kvm golvyta = 7 l/s, vilket ger en besparingspotential om 18 l/s i detta fall!
Det är ingen risk att du får problem med fukt och mögel då vårt don kommer ventilera MER än vad regelverket säger just när fuktkvoten är hög, för att sedan gå ner till valt grundflöde när fukten ventilerats ut – snabbt och effektivt, förutsatt att ditt system har en tryckstyrd frånluftsfläkt.

I vår enkla beräkningsmodell kan du själv stoppa in dina egna värden och få en teoretisk kalkyl på hur mycket energi du kan spara med vår lösning och ändå bibehålla god inomhusluftkvalitet – Rätt mängd frisk luft – När och där du behöver det!
Investeringskostnaden är låg, installationen väldigt enkel och inomhusklimatet blir bra!

Hämta vår enkla xls-fil under “Energibesparingsberäkning” på länken nedan!

https://www.aereco.se/produkter/franluftsdon/bxc/#documents